2008. május 29., csütörtök

Címszavakban

Kedves Olvasóim!

Elnézéseteket kérem, hogy hosszú idő után jelentkezem, de mostanában olyan sok minden történt velünk (szerencsére jó dolgok), hogy most is csak címszavakban tudok tájékoztatást adni. Viszont szinte mindenről elég részletes fényképezés történt, szóval kattintsatok bátran a linkekre és meglátjátok milyen sok szép helyen voltunk az elmúlt napokban.

2008/04/27 -- Antwerpen, Állatkert [képek]
Csak ajánlani tudom. Brüsszeltől alig valamivel több mint fél óra autóval. Szép, régi állatkert, nagyon nagyon jól gondozott. Hátrányaként csak a régiségét tudom említeni, vagyis azt, hogy a város teljesen körbenőtte és elég zsúfolt (itteni mérték szerint). Az Állatkert 1843-ban nyitotta meg kapuit, azaz 165 éve!
Nekünk annyira tetszett, hogy bérletet is váltottunk.
Szerencsére a bérlet nem csak Antwerpenbe, hanem Planckendaelbe is érvényes 2009. március 30-ig.
A képen az Állatkert helyett az Antwerpeni Főpályaudvar bejárata látható a távolban ... A pályaudvar mögött található az Állatkert - hasonlóan a budapestihez, csak itt sokkal közelebb van az állatkert a vasúthoz.

2008/05/01 -- Laeken, Királyi üvegházak [képek]
Csak ajánlani tudom. Sajnos már bezárt, de a képek magukért beszélnek. Nagyon kellemes délelőttött töltötünk el a szülőkkel és jövőre is elmegyünk. Ha esetleg a képeinken kívül további információkra is kíváncsak vagytok ajánlom a hivatalos oldalát a belga királyi családnak (ITT), de sajnos csak angol, francia vagy holland nyelven érhető el.

A Wikipedia - sajnos - csak nagyon keveset ír Laekenről (itt), de ha lesz egy kis időm (lesz valamikor?) akkor írok egy szócikket a királyi üvegházakról, mert megérdemli a magyarul beszélő része a világnak, hogy megismerja a sok gyönyörűséget, amit a köznép két hétig, a királyi család viszont bármikor megnézhet. Becsületükre legyen mondva (a királyéknak), hogy legalább nem kértek sokat a belépésért - 2.50 € volt a felnőttelnek, a gyerekek meg ingyen mehettek be.

2008/05/05 -- Brüsszel, SzentKonténer Park + Katonai Múzeum [képek]
Csak ajánlani tudom. Bár ez egy rövidebb kirándulás volt, csak a városon belül, de úgy a gyermekek, mind a nagyszülők (és a szülők is) jól érezték magukat. A jubileumi parkot, a diadalívvel a királyság fennállásának ötvenedik évfurdolójára rendelte meg, na ki? Természetesen a jó öreg II. Lipót (1835-1909) - ahogy errefelé ismertebb: II. Leopold.
Amennyire én tapasztalom, II. Lipót nélkül Belgium kb. nem lenne sehol. Mindaz amit maga után hagyott a városban és az országban (nem is beszélve Kongóról), talán I. Szent István tevékenységéhez hasonlítható. Brüsszelben nem lehet olyan jelentős épületet látni, melyet nem II. Lipót "indított" volna - kivéve persze az EUs részleget, de az is Lipót valahavolt magánbirtokán fekszik ...

További hasznos információk és érdekességeket találtok a Wikipédiában, ajánlom megtekintését.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Imola és Moszi néni!
Boldog névnapot kívánunk és sok puszit küldünk Battonyáról: Judit, János és Szonja Sára.