2010. február 15., hétfő

Vasúti szerencsétlenség

Nagyon súlyos szerencsétleség történt ma reggel 8:30-kor Buizingennél, Hal-tól pár kilómétrre, Brüsszeltől kb. 15 kilóméterre.

A hírek szerint akár 25-en is meghalhattak, a sérültek száma "több tucat" - legalábbis a belga vasúttársaság (SNCB) szerint.

Nagyon megrázó látni a szerencsétlenség képeit, talán az egyetlen "szerencsés" körülmény az, hogy iskolaszünet van a héten és talán kevesebben voltak a vonaton.

További információk:
http://www.7sur7.be/7s7/fr/1502/Belgique/article/detail/1067650/2010/02/15/Collision-frontale-de-deux-trains-a-Hal-des-blesses.dhtml

http://www.lesoir.be/actualite/belgique/2010-02-15/accident-de-train-a-halle-753734.shtml

A belga miniszterelnök (Yves Leterme) a szerencsétlenségre tekintettel megszakította (ma kezdődött, három napra tervezett) külföldi útját és haladéktalanul haza utazott ma Pristinából. A hírek szerint délután a Őfelsége II. Alberttel együtt a szerencsétlenség helyszínére utaznak.

A baleset okait illetően egyenlőre csak találgatások vannak, hogy vajon műszaki hiba, emberi mulasztás, vagy az időjárási körülmények okolhatók-e. Szerintem - bár nem értek a vasúthoz - az emberi mulasztások sorozata vezethetett egy ilyen súlyos balesethez.

Nincsenek megjegyzések: