2010. november 16., kedd

Marat halála - látogatás a Szépművészeti Múzeumban

Geriék osztálya ma a Szépművészeti Múzeumba kirándult - egész napos kirándulás keretében. A magam részéről csak annyit tudok mondani, hogy nagyon keveset volt még alkalmam meglátogatni a Múzeumot (egyszer sikerült Imolával eljutnunk zárás előtt még a nyáron, de alig egy óránk volt) de nagyon tetszett.

Geriék alaposan bejárták és egy képet is le kellet másolniuk, mely David "Marat halála" című festménye volt, a BOZAR (ahogy a Múzeum magát nevezi / becézi) egyik legféltettebb kincse.

Ilyen az eredeti festmény:
Marat halála (David, 1793)
katt a nagyításhoz
Néhány szó Marat-ról és festőről
Marat a francia forradalom egyik vezéralakja volt, bőrbetegsége következményeként napjait a fürdőkádjában töltötte, ott írta leveleit és újságcikkeit, tartotta a kapcsolatot a Konventtel. 1793. július 13-án egy ifjú hölgy (Charlotte Corday) fondorlattal férkőzött a közelébe és egy késsel szívenszúrta, Marat meghalt. Halála a forradalmi terror kezdetét eredményezte, merénylőjét is kivégezték. Bővebben is érdemes olvasni róla a Wikipédián (nagyon jó cikk): Jean-Paul Marat
A festő, Jacques-Louis David, Marat jó barátja volt, a Konvent tagja, a klasszicista festőiskola kimagasló alakja. Személyesen is megszavazta a király kivégzését, Napóleon - tehetségét felismerve - is alkalmazta, számos híres festményt készített a császárnak. A restauráció során kegyelmet kapott (pedig kevesebbért is ítéltek el embereket annak idején), de Napóleon visszatérése után ismét csatlakozott a császárhoz, viszont Napóleon bukása után már nem volt több esélye, Brüsszelbe vonult száműzetésbe. Munkásságáról szintén nagyon jó cikk van a Wikipédián, itt: Jacques-Louis David

Szóval, a feladat a híres kép felidézése volt, íme Geri alkotása:
Marat halála (Gergő, 2010)
Gerit eléggé megrázta, - ahogy mondta -, hogy egy haldokló képét kellet megrajzolniuk, talán ez volt idáig a legközelebbi találkozásuk ez elmúlással. A kép nagyon jól sikerült - szerintem -, tisztán kivehetők rajta az eredeti kép jellemző apróságai: a toll Marat jobb kezében, a tintatartó, a kés a földön, Marat sebe, a törölköző Marat fejére csavarva, a színek, szóval, tök jó lett.

Csak ajánlani tudom a BOZAR meglátogatását mindenkinek aki arra jár, ime gey kis rövid kedvcsináló:

Királyi Szépművészeti Múzeum (Wikipédia - magyarul)

Gyűjtemény katalógus (francia / holland nyelven)

Musées royaux des Beaux-Arts de Belgique (hivatalos honlap, francia / holland / angol)

Nincsenek megjegyzések: