2010. október 5., kedd

Iszapkatasztrófa - Ki a felelős?

Persze, sokan keresik most a felelősöket, de azt hiszem, hogy én megtaláltam: az Európai Parlament a ténylegesen felelős a kialakult helyzetért.

Miért?

Hát csak azért, mert a 2150/2002 (EK) rendeletében egyértelműen a "nem veszélyes" besorolásba tette a vörösiszapot (ECW 01 03 09 kód). Így aztán - gondolom - mint nem veszélyes hulladékot a cég (MAL) és a hatóságok teljesen másként kezelték és ellenőrizték, mintha veszélyes hulladék lenne.

A ráadás a történetben, hogy most van az Európai Parlament előtt egy új tervezet, mely a már idézett jogszabály felváltására készül, és ebben továbbra is "nem veszélyes" besorolású a "timföld termeléséből származó vörösiszap". Ha nem hiszitek járjatok utána: ITT A TERVEZET szövege magyarul.

Persze az is előfordulhat, hogy a cég (MAL) hibásan sorolta be a betárolt hulladékot és az nem az ECW 01 03 09 kód alá, hanem az ECW 01 03 07 alá ("fémtartalmú ásványok fizikai és kémiai feldolgozásából származó, veszélyes anyagokat tartalmazó egyéb hulladékok") kellene, hogy tartozzon, de akkor meg nem az Európai Parlamant felelős, hanem a cég (MAL) és a hatóságok, akik ezt megengedték ...

A cég vezetői nem érzik magukat hibásnak:

szólj hozzá: Iszapömlés - nyilatkozik a MAL

Mindenesetre minden perc számít: http://www.origo.hu/tudomany/20101005-akademikusok-segitenek-a-karfelmeresben-kolontaron-a-halpusztulas-mar-megkezdodott.html

Kíváncsi vagyok a fejleményekre és minden együttérzésem azoké a tehetetlen embereké akikre rátört ez a veszedelem.

Nincsenek megjegyzések: