2012. november 22., csütörtök

Diplomáciai konfliktus szemtanúja voltam

Ugyanis, ma délután a belga rendőri alakulatok behatoltak a Kongói Demokratikus Köztársaság nagykövetségére - közvetlenül az ablakom alatt, közvetlenül a szomszédban, csak egy fal választott el az eseményektől...



De, lássuk, hogy mi is jelent meg a médiában:





Itt már viszik el az embereket...

És ezt írta a helyi hirado.hu [rtbf.be]:
(katt a nagyításhoz)
A mediacongo.net már kicsit bővebben fogalmaz:
(katt a nagyításhoz)

És van itt egy jó video, amit a sziompatizánsok (mármint a foglalókkal szimpatizánsok) készíthettek, melyen jól látszik, hogy milyen rengeteg rendőr is volt az utcánkban:

Az is jól látszik, hogy - követségfoglaláshoz és krízishelyzethez képest -  a helyiek, úgy a kongóiak, mint a rendőrök, nagyon kulturáltan viselkedtek, nem volt rohangálás, dobálás, verekedés, stb. mindenki tette a dolgát: a rendőrök zártak és visszafoglalták a követséget, a szimpatizánsok meg emelt hangon mondták el, hogy mi is a fő bajuk. DE NEM A RENDŐRÖKET SZIDTÁK, pláne nem támadták őket!

A hírek szerint 12 követségfoglalót elvitt a rendőrség, a foglalók célja a tiltakozás volt az ellen, hogy a Ruanda által támogatott M23 lázadó-csoport elfoglalt egy kongói város, Gomát, és szerintük a kongói kormány nem védi meg hatékonyan a kongóiakat a megszállóktól (vagy valami nagyon hasonló).

Természetesen nincsenek pontos fogalmaim a kongói helyzetről, arról meg végkép fogalmam sincs, hogy a kongói kormány vagy brüsszeli nagykövetség (mely egyébként a BeNeLux államokhoz és az EU-hoz akkreditálva képviseli a Kongói Demokratikus Köztársaságot) milyen viszonyban van bármilyen lázadó alakulattal, de a mai eseményeket volt alkalmam egészen közelről megfigyelni, sőt az alakításukban is részt vettem egy kicsit.

Mi is történt nálunk, miről tudok?

 Kb. 14:00 óra körül jött be a szembe' szomszéd kolléga, hogy nézzünk már ki az ablakomon, hogy van-e valami zavargás az utcán, vannak-e itt rendőrök? Tudni, kell, hogy általában nem nézem az utcát és a kiabálás is elég megszokott dolog, szinte kéthetente jönnek páran bekiabálni a nagykövetségre, talán franciául, talán más nyelven, már nem igazán érdekel, hozzászoktam... az utca két végén, meg állandóra van otthagyva a szögesdrót barikád - kb. hasonlóak mint itt a bal oldalon.

Szóval bejöttek a kollégák, kinéztünk az ablakon de semmi különöset nem láttunk, ekkor mondták, hogy van kint, az ablakuk előtt három ember, akik  a követségtől másztak át és szeretnének bejönni (az ablakon), illetve kérik, hogy hívjuk a rendőrséget, mert vagy százan elfoglalták a követséget.

A helyzet és meghökkenésünk megértéséhez néhány kép:
A sárga körvonal a mi épületünket, a piros a nagykövetséget jelzi.

A sárga körvonal az irodám ablakait, a piros a követséget jelzi.

Itt pedig az udvarunk látható, bekarikáztam a tetőrészt, ahova átmásztak a követségiek. Fontos megemlíteni, hogy az a tetőrész az első emeleten, kb. 6 méter magasan van!

Szóval, átnéztem én is a szomszéd irodába és látom, hogy tényleg ott van három fickó a tetőn, az ablakon kívül, az egyik a követség "kidobója", egy kétméteres, 140 kilós fickó (nem szeretnék vele találkozni a sötétben) és két öltönyos. Buzgón telefonáltak az öltönyösök, a kidobó meg figyelt mindenfelé...

Tanakodtunk, hogy mit is tegyünk, az nyilvánvaló volt, hogy nem engedhetjük be őket az ablakon, elvégre nem tudjuk, hogy milyen diplomáciai botrányba kevernénk beengedésükkel az Európai Bizottságot, így aztán az egyik kolléga lement szólni a portán lévő biztonsági őrnek, én meg felhívtam az Európai Bizottság Biztonsági Szolgálat telefonszámát (+32 2 292 22 22 - jól jöhet még mindenkinek) és elmondtam, hogy mi is a helyzet.

A vonal túlsó végén lévő hölgy eléggé meglepődött a helyzeten, majd mondta, hogy mindjárt küld munkatársat és értesíti a rendőrséget. Valóban 5 percen belül meg is jelent egy EUs szekuritis és az utcán is 5 percen belül elkezdett fokozódni a rendőri jelenlét...

Nem tudtam pontosan összeszámolni, de kb. 15:00 órára már egy helikopter is körözött felettünk, volt legalább 100 rendőr, ebből vagy 40-50 pajzs, rohamsisak, golyóálló mellény konfigurációval, hat kutyás, számtalan rendőrautó, de ami igazán - mérsékelt - aggodalommal töltött el, az az, hogy volt vagy 7-8 civil ruhás fickó is, akik buzgón nézegettek, telefonáltak és beszéltek a rendőrökhöz. Azért aggasztott a jelenlétük, mert nyilvánvalóvá vált, hogy ők a civilruhás tisztek (minisztérium, titkos szolgálat, terror elhárító, stb), akik kb. akkor jelennek meg, ha tényleg szar van a ventillátorban...

Mivel a nagykövetség "külföld", a rendőrök csak gyülekeztek, várakoztak, aztán 15:00 óra körül a garázsbejáraton keresztül a kutyások és vagy 40 sisakos, mellényes bementek a követségre. Vártunk. 15:15-re begördült egy rendőrségi busz (elégge szakadt, egyébként), majd a kint lévő sisakos, páncélos rendőrök, egymástól könyöktávolságra egy zárt területet alkottak, bekerítve a követség kijáratát.

És elkezdték kihozni a rendőrök a "foglalókat", a "normál" bilincs helyett szép hosszú, fehér kábelkötözővel volt az elfogottak keze megkötözve és a buszra vitték őket. A híradással ellentétben, mi 16 "foglalót" számoltunk össze...

Időközben a tetőről is lekerültek követségiek - nem tudom, hogy hogyan, gondolom, hogy visszamentek a követségre.

A hírek szerint 15:30-ra helyreállt a rend az utcánkban, pedig lófaszt állt helyre. Éppenhogy akkor kezdtek el szivárogni a támogatók (mármint a foglalók támogatói) és a rendőrök - miután a busz elvitte a foglalókat - kettős sorban lezárta az utcánk egyik végét (természetesen a szögesdrót is ott volt), és a portásunknak szóltak, hogy zavargásra érdemes felkészülni, ezért aztán az őrünk be is zárta az épület ajtajait... Az iroda ablakából láttam, ahogy az Igazgatónk kislisszol 15:40 körül a XC90-es Volvójával, de az utca másik vége felé tartott (szemben a forgalmi iránnyal, a rendőrök utasítását követve)

Eléggé gondolkodóba estem, hogy akkor én most hogyan is fogok kocsival hazajönni, de azt gondoltam, hogy legfeljebb az irodában hagyom a kocsit és hazajövök villamossal, de aztán mikor láttam, hogy 16:20-kor valaki szintén autóval megy ki a garázsunkból, én is leléceltem 16:30-kor, szintén balra menve, a rendőrök ki is engedtek az utca csendes végén...