2012. december 27., csütörtök

Brüsszeli Karácsony

Sajnos elég pocsék idő volt az elmúlt napokban, szinte nem lehetett kimozdulni itthonról, hol az eső szakadt, hol a szél fújt nagyon, de általában mindkettő egyszerre...

De azért megpróbáltuk eltölteni hasznosan a várakozást - Imola sütött, főzött - mi pedig elmentünk a Természettudományi Múzeumba, hogy addig se legyünk láb alatt...



Persze aztán a fát is feldíszítettük közösen...

és megebédeltünk:

Ezután csendes pihenő következett és a pihenő alatt a Jézuska is meghozta az ajándékokat! Mindenki örült, azóta megy a játék és jól telik az idő, de az idő miatt eléggé be vagyunk a lakásba zárva.

Viszont ma egy kicsit jobbra fordult az idő, nem fújt (nagyon) a szél és az eső is elállt, ezért aztán a fiúkkal bementünk a főtérre, megnézni a futurisztikus Karácsonyfát:
Ami nekünk nagyon tetszett, bár voltak olyan hangok, mely szerint ez feladása a keresztény elveknek, satöbbi, satöbbi - bár a legvehemensebben a Kossuth rádióban, a Vasárnapi Újságban volt alkalmam meghallgatni, hogy a brüsszeliek mennyire berzenkednek a modern "fenyő" ellen - itt azért nem nagyon jutottam olyan hírekhez, hogy ez mekkora visszatetszést okozott volna - legalábbis az itteni "kossuthrádió" az RTBF La Prem1ère híreiben nem kapott olyan hosszas és pláne nem olyan agymosó körítést mint a már említett műsorban.

Sétáltunk egyet a fiúkkal, íme egy videó, vágatlan (Tarr Béla style):

Számomra a legnagyobb újdonság a ForraltSör volt, amit a Timmermans főzde kriek-jéből árultak, nem láttam eddig ilyent, de ez Belgium, itt minden lehetséges, a kriek pedig egy meggyes sör, szóval esetlegesen fűszerezve, forralva még jó is lehet akár :) - mivel autóval voltunk, nem kockáztattam meg a megkóstolását, talán majd jövőre :)

Természetesen sikerült forró csokit is venni

Sőt, még vattacukrot (suikerspin) is venni - amit itt Barbapapa néven is illetnek :)

És olyan szerencsénk volt, hogy visszafelé-menet elcsíptük a fényjátékot, amit az Elektronikus Fenyő játszott:



Sajnos nem sikerült az egészet videóra vennem, pont az eleje maradt le, ami a legmegindítóbb volt. Ugyanis az O Tannenbaum (Mon beau sapin / O dennenboom) dallamára indult a fényjáték és a téren lévő rengeteg ember a saját-saját nyelvén énekelte, hallottam angolul, hollandul, németül, franciául - és mi még magyarul is énekeltük... nagyon felemelő érzés volt.

Sajnos, hamarosan lebontják a Elektronikus Fenyőt (Abies Electronicus, avagy XMAS3), ugyanis, 28-án vége lesz a bemutatónak. 

További információk itt is találhatók: http://visitbrussels.be/ - 11:00 és 16:00 óra között még a fenyőn található kilátóba is fel lehet menni (csaknem 25 méter magasra!!) és 18:00 - 22:00 óra között pedig félóránként van a fényjáték. Ha arra jártok, feltétlenül nézzétek / hallgassátok / tapasztaljátok meg!

Egyébiránt jó szívvel ajánlom még Csicseriborsó bejegyzéseit az itteni Karácsony tárgyában, itt

Plaisirs d'Hiver - azaz Téli örömök a Place Saint-Catherine-on


és itt


és természetesen az összes többi bejegyzést is tőle!

Nincsenek megjegyzések: