2009. június 27., szombat

Gofri

Nem bírtunk tovább ellenállni az állandó kísértésnek (hiszen itt vagyunk a gofri őshazájában) és ma beszereztünk itthonra is egy gofrisütőt, 20 € volt, szóval nem egy csúcskategóriás ipari berendezés, viszont nagyon jól sikerült az első sütés. Szabi és Geri is szavesen fogyasztották a kész süteményt, és a szülők is kivették a részüket a pusztításból.
Sajnos nem volt gyöngycukrunk a teljesen tökéletes gofrihoz, de így is finom volt (azért hiányzott a gyöngy cukor, de az majd a kettőpontnullában lesz).

A receptért külön köszönet a receptért Katinak (Soma anyukájának), aki megosztotta az elkészítés módját az ovis receptkönyvben.

Ime a recept:
Hozzávalók:
750 g liszt
270 g langyos tej (ez kb. 3 deciliter)
70 g friss élesztő (+1 teáskanál cukor a felfuttatáshoz)
3 tojás + 2 tojássárgája
1 csipet só
1/2 zacskó vaníliás cukor
400 g vaj vagy margarin
500 g gyöngycukor ("sucre grain perlé" - ahogy itt a boltokban megtalálható)

Elkészítés:
Az élesztőt a teáskanál cukorral felfuttatjuk, 1 dl langyos tejben. Ezután összedolgozzuk a többi hozzávalóval - a vaj és gyöngycukor kivételével. 30 percig langyos helyen kelesztjük. Ezután átgyúrjuk, kisebb adagokban hozzáadjuk a puha vajat (margarint), majd a gyöngycukrot. 15 percig állni hagyjuk (tovább is állhat, de sütés előtt minimum 15 perc kell neki). Előmelegített gofrisütőben 3 percig sütjük.
Az eredeti recept 100 g-os adagokban süti meg, de ez a belga, nagy méretű sütőkre vonatkozik. Óriási adag, egy négytagú családnak a fele elég (3 tojással dolgozzunk).

Nos, valóban elég volt nekünk a fél adag is, sőt még maradt reggelre is egy kevés. Viszont az biztos, hogy frissen nagyon finom!!

Nincsenek megjegyzések: