2007. december 6., csütörtök

Tömegközlekedés

Az utóbbi időben a közlekedés egyre komolyabb kihívások elé állít.

Mivel általában vonattal járok be, már az is komoly gondot okozott az elején, hogy nem értettem a francia/holland nyelvű bemondásokat az állomáson ahol felszállok reggelente a vonatra. A St. Job állomás teljes felszerelése a két sínpáron és a peronon kívül csupán 1-1 szétvert esőbeállóból, 1-1 hangszóróból, néhány lámpából és 1-1 törötthöz közeli állapotú padból áll. A menetrend is ki van függesztve, de azt a helyi "rendes" kölkek legrafitizték, szóval eléggé olvashatatlan. Mostanra már megtanultam az itteni nyelveken a bemondásokat megérteni, már tudom, ha késik a vonat, de az is gyakran előfordul, hogy be sem mondanak semmit, csak megjelenik egyszercsak egy vonat. Ennek köszönhetően már többször volt alkalmam teljesen máshová menni, mint ahová szerettem volna …

Viszont ma elég durván érintett, hogy a 7.26-os vonat 20 percet késett és olyan irtóztató tömeg volt rajta, hogy Indiában már a vagonok tetején is utaztak volna. Itt viszont voltak olyanok (nálam kevésbé elszántak) akik inkább hagyták az egészet a francba és felmentek a villamoshoz. Mivel én nem akartam a villamossal tökölni ennyi várakozás után inkább azt választottam, hogy a legalsó lépcsőn utazom - igaz az ajtó alig tudott becsukódni mögöttem, sőt Boondaal és Etterbeek között a kabátom hátulját is odacsukta - legalább stabilabban álltam :)

Elméletileg december 9-től új menetrendre térnek át itt, remélem, hogy a menetrenddel a reggeli vonatok pontosságát és hosszát is megnövelik, mert a tömegjelenetek már kezdenek elviselhetetlenné vállni számomra. De lehet, hogy jobb, ha én nem is szólok semmit, mert van pl. egy anyuka akit rendszeresen látok reggelente babakocsival küzdeni: tegnap tudtam neki segíteni felszállni, de ma esélyem sem volt, teljesen máshol állt és én nem akartam feladni a jónak látszó alsólépcsős pozíciómat.

Viszont hozzátartozik az igazsághoz, hogy vonattal - ha minden csak közepesen illeszkedik - 30 perc alatt kaputól kapuig érek, amivel nem veszi fel a versenyt semmilyen más tömegközlekedési eszköz.

Email post Đ

Nincsenek megjegyzések: