2009. március 5., csütörtök

197,2 - 197 = ?

Egyszerűnek tűnik a kérdés, szerintem mindenki azt mondaná rá, hogy az eredmény "0,2". Viszont az egyik kolléga excelben szerkesztett dokumentum szélességeket kezdett el összehasonlítani, különféle változatok között, és sok ilyen apró számot kellett összehasonlítania a különféle szerkesztési változatok figyelembe vételével. Mivel az eredmény is egy 4×10-es mátrix lett, az áttekinthetőség érdekében bekapcsolta az Excel automatikus formázás funkcióját, és az adatokat átnézve meglepődve tapasztalta, hogy néhol az elfogadható "0,2" eredmény zöld, máshol meg már narancssárga ... megnézte az eredményt hosszabb formában ...

De, nézzétek meg Ti is:


Haha, mondják sokan, így jár aki mikroszoftol ... ezért megnéztem a Google Docs segítségével is, itt már más az eredmény:


Hát, megnézem majd még OpenOffice.org 3-mal is, kíváncsi vagyok az ereményre.

Viszont azt továbbra sem tudom, hogy akkor most mennyi is igazándiból 197,2 és 197 különbsége ...

- - > UPDATE < - -

Na, megnéztem itthon is, először - gondoltam - adok 1 esélyt a mikroszoftnak, hátha a 2007-es Excel már tudja az eredményt. Nos, ezt kaptam:


Szóval nincs javulás ... de nem adtam fel, és bevetettem a csúcsot, az OpenOffice.org 3-as verzióját, elvégre ezt a közösség fejleszti, nem cégek, mindenki a legjavát adja bele, satöbbi. Ez lett az eredmény:


Szóval, úgy tűnik, hogy a mikroszoftosok csempészték bele a 197-es algoritmust, mikor nem nézett oda senki ...

...bennem meg egy világ inog. Most akkor mennyi is 197,2-197 15 tizedes pontossággal??

Nincsenek megjegyzések: