2009. március 24., kedd

Belgaországi műszaki

Citroen Certificate Conformite - Katt a nagyításhoz

Szóval, megvan már majdnem egy hónapja Yby (YYB), az új Berli, amihez - annak idején - vonóhorgot is kértem, mivel szeretnék majd biciklitartót ráerősíteni. Az átvételkot mondták a szalonban, hogy a vonóhorog miatt el kell menjek műszakiztatni (controle technique), de 10 euró alatt van a vizsga díja. Mondjuk eléggé felb*szott akkor, hogy több mint 100 nap alatt ezt sem intézte el a szalon, de úgy voltam vele, hogy mindegy, inkább már szabadulnék.

Ma lett a napja, hogy reggel elmentem a műszaki állomásra Scharbeek-be (a város túlsó végébe). Eleve rosszul indult a nap, mert az építkezés (Carsoel utcai felújítás) miatt amúgy is sanyarú a környéken a közlekedési helyzet, de számomra múgy tűnt, hogy ma a szokásosnál is több birkát engedtek ki az akolból a volán mögé. Itt rendszeres népszokás, hogy a "Zöldklub" tagjai nem indulnak el a lámpánál, ha az zöldre vált, hanem gyönyörködnek még a színben, az árnyalatokban, de az is lehet, hogy egyszerűen, csak olyan bénák, hogy nem is veszik észre a lehetőséget a menésre. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy amikor már nagyon felkúrnak azzal, hogy 5-10 másodpercig csak állok valaki mögött aki nem indul a zöldre, akkor kompenzálásként én is állok a következő lámpánál 15-20 másodpercet). A lényeg az, hogy majdnem egy órába került mire kiértem Scharbeekbe (a Zöldklubbosokon kívül, a "Jaj kukásautó jön szembe, mostmicsinájjak" [JKJ] Klub, a "Nemtudok én ezzel a nagy Corsával bekanyarodni csak nagyon lassan és nagyonnagyívben" [NTKC] Klub, a "Középen kell menjek, mert közel vannak a parkoló autók" [KKM] Klub és "Bárhol megállok ha megérkeztem" Klub [BHMHM] tagjai is szép számmal igyekeztek toborozni résztvevőket a közlekedés egyéb résztvevői közül - de engem inkább csak jól felidegesítettek).

Szóval kiérek ide (http://www.autocontrole.be/ACTfr/pages/text/autokeuring/stations/stationschaarbeek.html), beállok egy sorba a 6-ból, kb. 25 perc alatt rám is kerül a sor. Nagynehezen megértetetm a munkatárssal, hogy nekem a "contrôle du dispositif d'accouplement pour les véhicules qui ne tirent pas de remorques dont la masse maximale autorisée dépasse 750 kg" szolgáltatásra van szükségem (KILENC EURÓ!!), mire a srác elveszi a forgalmit (a belga forgalmi "lepedő" külön megérne egy bejegyzést) és kéri tőlem az "attestation de conformité" nevű baszomságot, ami nem más mint egy típusbizonyítvány, melyet a Citroen állított ki, és amiben szépen pontosan le van írva a Berlingó mérete, motorja, satöbbi. Nem, nem a konkrét autóra vonatkozik (alvázszám, vagy egyéb egyedi adat nincs benne) csak a típus főbb mászaki jellemzőit tartalmazza (lásd mellékelt kép - katt a nagyításhoz). Természetesen én ezt fost nem hoztam magammal, mivel azt gondoltam, hogy a fodrászhoz sem a születési anyakönyvi kivonattal, vagy a Brehm "Állatok világa" hat kötetével megyek, azt hittem, hogy ahhoz hogy KILENC EURÓért meggyőződjenek arról, hogy a baszom csavarokat jól húzták-e meg, nem kell a világtérkép … hát, kell.

Őkirályi Fensége Második Albert a Belgák Királya Isten Kegyelméből - kikacag

Szóval, hazamentem, jól felbaszódva, a Zöldek, a JKJ-sek, az NTKC-sek, a KKM-esek és a BHMHM-esek láthatóan gunyoros támogatása közepette és majd visszamegyek legközelebb - talán valamikor április végén - minden kurva papírral, a Bizottsági munkaszerződésemmel és az aktuális bankszámlakivonatommal, nehogy esetleg azok hiánya miatt meghiúsuljon egy fasza kilenc eurós ugylet …

Isten áldja Második Albert Király Őfelsége Kormányát és tartsa meg jó egészségben és erőben a rendeleteiket alkotókat.

Nincsenek megjegyzések: