2008. január 24., csütörtök

Újévi Unit-ebéd

Az Újév alkalmából a Unit ebédet szervezett a Bizottság "elegáns" éttermébe a Rue Science 29 szám alatt található kellemes helyre. A helyi "legendák" szerint ez a legelegánsabb helye a Bizottságnak, különtermekkel, egy csomó pincérrel és menő módon dekorált ételekkel. Természetesen az ételnevek is menők, nincs "rántotthús", minden kaja legálabb 8 szavas bejegyzést kap az étlapon. Azért, hogy a kiszolgálás gyorsabb legyen kétféle menüsorból (és azok kombinációjából) lehetette lőzetesen választani. Az általam fogyasztottak az alábbiak voltak:


  • Ile flottante au cresson sur crème de volaille - nos, ez kb. egy csirke-krémleves volt, melyben poirított kenyérdarabkák és csirkehús darabkák voltak, melyben az "úszó sziget" (ile flottante) valami ízesített tojáshabféleség volt, melyben valamilyen zöld (feltehetőleg növényi) részek is találhatók voltak. Összességében véve szokatlan, de ízletes volt, viszont nem hiszem, hogy javasolni fogom a felvételét az otthoni étlapre, mivel az elkészítése szerintem legalább 3-4 óra ... Kb. olyasmit képzeljetek el, mint a madártej, csak itt a "tej" komponens az egy csirkehúsleves turmix, pirított kenyérkockákkal :)

  • Ballottine de pintadeau aux pistaches, mousse de céleri aux poires - mint a 10 szavas elnevezésből is kitűnhet, ez volt a főétel. Röviden jellemezve igencsak pocsék volt. Arról szólt a dolog,m hogy valamilyen madárféle combját (a fáradtságos keresgélés után úgy tűnik, hogy gyöngytyúk volt), szóval a combot részben kicsontozzák, eléggé elnagyolt módon megsütik - vigyázva arra, hogy fűszer és só ne érje elkészítés közben, mivel az íztelenség fontos követelmény - vágnak belőle három szeletet, a végét rábiggyesztik valami édes krumpli/répa turmixra (kb. Szabi kap ilyent) és adnak hozzá (szigorúan csak) 5 darab főtt kelbimbót, kb 1 deka sültkrumplit (melyet sütés előtt gyufaszál vékonyságúra aprítottak - ezzel garantálva, hogy villával szinte lehtetetlen legyen a tányérről elvenni - viszont az is igaz, hogy mivel nagyon keveset adnak belőle és állandóan leesik a villáról, nem tudod egyszerre bekapni ... hiába, no, itt nem zabálni járnak az emberek - mint ahogy én gyakran szoktam), szóval mindezeken kívül finoman leöntik valami barna lötyivel, ami kellemes ízű, kicsit sós is, viszont szintén kevés van belőle és jóétvágyat. Nos, azthiszem kiderült, hogy ebből sem lesz mindennapos vendég az otthoni étlapon.
  • Mousse créole à la banane et chocolat - 7 szavas kajaként ez csak desszert lehet, és az is volt. Ez kb. egy egyszerű - nevéből következően - kreol-krém volt, melynek az alsó részét (sajnos nem a felét, csak kb a két ötödét) csokihab alkotta, míg a felső három ötöd valóban kreol színű, szerintem eléggé meghatározhatatlan ízű, kb. olyan kávés-banános, habszerűség helyezkedett el. Fontos, hogy habként sűrű, krémes hapot képzeljetek el, ne pedig, valami tejszínhabhoz hasonlító izét. A Sef, hogy feldobja a kajéát rétestörmeléket használt, rétestészta darabokból komponált a hab tetejére valamiféle bozontot, körbelocsolta vaníliakrémnek látszó, de teljesen íztelen folyadékkal és még EGY TELJES SZEM ribizlit is mellékelt a kompozícióhoz. Talán ez volt a legjobb az összes közül, bár ennek a kedvéérté sem mennék vissza mégegyszer :)

A kiszolgálás eléggé vontatott és lassú volt, viszont külön termünk volt ("Salle Square" névre hallgatott - viszont a Fideszeseknek van egy "Salle Orban" is ... :) ahogy láttam). Mindezekért a kajákért + bor + ásványvíz + egy kávé (vagy tea) 25€-ba került fejenként, amit nem tartot magas árnak, sőt. BélaBácsi indiai kifőzdéjében 20€ egy komplett kaja, viszont abban nincs benne a kávé és a kiszolgálás, valamint a környezet is kevésbé reprezentatív ... :) Ugyanakkor inkább BélaBácsihoz fogok járni gyakrabban, mert nála viszont van íze az ételeknek.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

hát, sajnálom, hogy ilyen ételekkel telnek napjaid és beleid, Oszi.
Itthon nemrég volt körömpörkölt.
Fejenként iszonyú mennyiségű rezegős állagú ínnal. Nyami.

F r a n c i

Névtelen írta...

Jánossal nagyon jól szórakoztunk a menün! És annyira eredeti ah leírtad. Sok puszi! J