2008. január 22., kedd

Bölcsiválasztás

Szabolcs kb. egy év múlva bölcsis lesz, és az itteni viszonyok azt igénylik, hogy lassan (1-2 hónapon belül max.) kezdjünk hozzá a bölcsi kiváláasztásához.

Először is szétnéztem, hogy merre vannak bölcsik a környékünkön:



(katt a képre a nagyításhoz)

Aztán pedig sikerült beszélnem egy kollégával (Klárával) akinek ezúton is köszönöm az információkat, melyeket most veletek is megosztok, mert úgy gondolom, hogy eléggé közérdekűek:


A bolcsi kerdese minket is nagyon foglalkoztatott. En mar [2007.] majus ota keresgeltem, erdeklodtem, es akkor kiderult, hogy semmi eselyunk nincs arra, hogy rogton elhelyezzuk a lanyunkat egy bolcsiben. Mivel a legtobb bolcsi teljesen tele van, fel kell iratkozni a varolistara, es varni.
Brusszelben ketfajta intezmeny van, amelyik a bolcsik feletti felugyeletet ellatjak:

  • Kind en Gezin - ez a flamandintezmenyeket ellenorizte elsosorban, de rengeteg francia nyelvu bolcsi is tartozik hozzajuk. Nekik van egy honlapjuk, ahonnan a mellekelt cimlistat letoltottem (http://www.kindengezin.be/KG/Themas/Kinderopvang/Opvangadressen/opvangadressen.jsp ). Mi csak ezeket a bolcsiket kerestuk meg a kornyekunkon. (Ha Ti is keresni akartok ezen a honlapon, az csak hollandul lehetseges. Bemasoltam, hogy miket kell bejelolni a kerdoiven, kuldom mellekletkent!)
  • ONE - a fenti vallon megfeleloje. Ezeket nem ismerem, talan nekik is van honlapjuk.
    (Mellekesen: min a Kind en Gezin, mind az ONE mukodtet egy halozatot, ami a mi vedonoi halozatunkhoz hasonlit. Mindenfele kerdessel lehet hozzajuk fordulni, az oltasokat is beadjak, de nem kotelezo latogatni oket, a gyerekorvos a legfontosabb.)
    A mellekelt lista hasznalata:
    Nezzetek meg, mely bolcsik vannak hozzatok kozel. Mi felhivtuk azokat, amik szoba jottek, es elmentunk nehanyba megnezni. A vegen feliratkoztunk egy helyre, ami nagyon tetszett, de ott csak jovo szeptemberben lesz hely.
    A listan kulonbozo kategoriak vannak:
  • Mini creche: maganbolcsi, keves gyerekkel, eleg draga aron, de szokott lenni uresedes.
  • Erkend kinderdagverblijf: nagyobb bolcsik, legtobbszor flamand nyelvuek, de mindenhol sok a francia nyelvu vagy ketnyelvu gyerek. Franciaul mindenhol beszelnek, szerintem angolul is lehet veluk boldogulni. Nagy elonyuk, hogy a szulok jovedelmehez merik az araikat, es sokkal olcsobbak, mint a maganbolcsik.
  • Zelfstandig kinderdagverblijf: ilyenben nem voltunk, de azt hiszem ezek is magankezben vannak, de nagyobbak, mint a mini creche. Az araikrol fogalmam sincs.


    Ha esetleg valakinek lenne további infója légyszi kommentezze be.

  • 1 megjegyzés:

    Névtelen írta...

    Én mindenesetre fantasztikusnak találom ezt a kínálatot. És gondolom a színvonal is kiváló. Itt Battonyán NINCS bölcsöde (mivel az önk. 10E fő lakosság alatt nem köteles fenntartani). Állítólag van egy "mini-csoport" 2 éven felülieknek, de még nem jártam utána. Egyelőre jobb ha nem izgatom magam ezzel. Sok puszi! J