2008. február 26., kedd

SN2826 - viszontagságos utazás Brüsszelbe

A tábla szerint az SN2826 / MA6606 ELGURULT
Ez nagyon kemény volt, de lehetett volna sokkal rosszabb is. Ime a péntek (02/22) este / szombat (02/23) reggel kronológiája(, melyet folyamatosan vezettem a nálam lévő jó kis s730-asomba, csak nem tudtam elküldeni, valamilyen beállítási gond miatt):

20.30 Hát az indulás elég pocsékul sikerült, pedig a kezdet biztató volt: csaknem menetrend szerint megtörtént a beszállás, tele van a gép (típus: BAe Systems Avro 146 RJ100, lajstromjel: OO-DWE), nekilendültünk a felszállásnak a kifutópályán és már majdnem felemelte a kapitány a gépet, amikor hirtelen, erősen fékezni kezdett (kb. mint landoláskor) és abbamaradt a felszállás. Most egy félreeső szakaszon, valami szervízút-félén vagyunk és várjuk a technikai személyzetet, ugyanis a kapitány által elmondottak szerint a tankoláskor a jobb oldali szárnyban lévő üzemanyagtartálynál valami jelző abnormalitást jelez és ezért szakította meg a kapitány a felszállást (a repülési szakkifejezés amit használt: "takeoff was rejected")

21.00 Még mindig a gépen ülünk, körülöttünk egyre több a villogós autó ... a Kapitány bejelenti, hogy a heves fékezés miatt a baloldali fékek túlmelegedtek és csak típusengedélyes mérnök által megerősített átvizsgálás után mehet tovább ez a gép ... Közli azt is, hogy ilyen mérnök jelenleg nincs Budapesten, talán holnap reggelre lesz, ezért vissza fogunk gurulni a terminálhoz...

21.13 Bejelenti a Kapitány, hogy mégsem fogunk visszagurulni a terminálhoz, itt fogjuk megvárni a buszt, ami majd visszavisz.

21.20 Megjött a busz. Otthagyjuk a repcsit a semmi közepén és a határőrség (rendőrség) autójának kíséretével visszamegyunk a terminálhoz.

A piros pötty jelzi a Service Center helyét
21.35 Visszaértünk a tranzitba. A buszból való kiszálláskor mindenki kapott egy kis kék lapocskát (igyekszem majd ideszkennelni), majd feltereltek minket a 2A terminál tranzitjába. Én egyből mentem az ügyfélpulthoz ("Service Center" felirattal hivalkodik) és láttam, hogy 3-4 hölgy ücsörög békés semmittevésben, tevékenységek színlelve. A pulhoz legközelebb ülőnek mondtam, hogy most hoztak minket vissza a kifutópályáról, mert nem szállt fel a brüsszeli gép, és kérdeztem, hogy mi ilyenkor a szokásos teendő. A hölgy meggyőzően mondta, hogy semmi gond, mindenkivel foglalkozni fognak, összeírják, hogy ki mikor tud / szeretne továbbutazni és elhelyeznek mindenkitt szállodában, de egy kis türelmet kért, mondta, hogy szeretnék megvárni míg minden utas felér a busztól és kezdik az összeírást. Megnyugodtam, hogy profik lesznek - pedig éppenhogycsak gyanút kellett volna fogni ... az összeírás még nem kezdődött meg 21.45-kor, a népek egyre tanácstalanabbul gyülekeztek a Service Center előtt

22.15 Kaotikus jelenetek az ügyfélpultnál: az utasok (az egyik hölgy elmondása szerint 74 fő) próbálnak valami infót, szállodai 'beutalót' szerezni, de semmi nyoma a szervezettségnek, úgy tűnik, hogy a hölgyek (ketten vagy hárman vannak - nem egyértelmű) összevissza, "mindenki-mindent" alapon próbálnak tevékenykedni. Én egyenlőre kívülről figyelem a fejleményeket, nem csatlakozom még a rohamozókhoz - igazándiből hozzá sem férnék a pulthoz, mivel kb. három ember szélességben van teljesen körbevéve.

22.40 Sikerült végre odaadnom a beszállókártyám az egyik hölgynek ("Villő" néven szólítják a többiek), de nem mondott semmit, hanem betette egy kötegbe, melyben kb 8-12 más kártya is volt. Nem vélek felfedezni semmilyen rendszert a tevékenységben. Azt mondta "Villő", hogy várjak türelemmel, 74 utast próbálnak jelenleg átfoglalni másik járatra és szállodát találni nekik, majd szólítanak, ha rám kerül a sor ... türelmes vagyok (egyelőre).

23.10 Úgy tűnik, hogy azt már sikerült elintézni, hogy reggel a 7.10-es (MA600 / SN5144) járattal jöjjek vissza - köszönhetően annak, hogy ott ténferegtem a pult körül és halottam, hogy egy másik hölgy (a nevét sajnos nem tudom, és nem emlékszem, volt-e rajta névkitűző) így szól Villőhöz: "Hol van például Osztrogonácz úr? Ő mikor fog visszamenni?" erre én gyorsan jelentkeztem és átverekedtem magam a még mindig elég jelentős embersoron (ugyanis alig pár mentek még eddig el a szállójukba) és 7.10-ben állapodtunk meg a hölggyel. természetesen semmiféle papírt / fecnit nem kaptam erről (sem).

23.40 Még mindig semmi hír a szállodáról, itt vagyunk étlen-szomjan, és már abban sem vagyok biztos, hogy a 7.10-es géppel tudok menni, mert a káoszhölgyek egyre gyakrabban mondogatják egymásnak, hogy "ja, hogy-hogy 7.10? miért nem mondtad neki, hogy arra már nincs hely, hol van vanderkerbe (vagy tetszőleges külföldi név - több is elhangzott) úr? Miazhogy elment már? te engedted el? most honnan fogja tudni, hogy nem 7.10-kor megy, hanem 10.35-kor?". Elég sok idő eltel már ahhoz, hogy legalább egy pohár vizet adjanak, de eddig még nem tették ... kezd elmenni a kedvem az egésztől.

00.25 (szombat hajnal) - Beírtam a panaszkönyvbe (katt a képre a nagyításhoz!), de még mindig itt vagyok - immár egyedül, rajtam kívül mindenkit elvittek. Az utolsó 4 fős amerikai kiejtéssel beszélő csapatot kb. 10 perce kísérték le a csomagjaikért és - gondolom - a taxihoz. Alig tudtam uralkodni magamon, hogy ne kezdjek el üvöltözni a hölgyekkel, ugyanis azt próbálták elhitetni, hogy az én hibám, hogy még mindig itt vagyok, úk ugyanis többször "integettek" és kérdezték a körülöttük állókat, hogy "ki akar menni a taxival". Ez egy nagy hazugság. Olyannal is szédítettek amikor a jogaimra kezdtem hivatkozni, hogy a tájékoztató amit a kezemben tartok, az Malévos, és a SABENA-nak (ahogy ők nevezik a Brussels Airlines-t) más szabályai vannak. Mikor próbáltam őket arra rávezetni, hogy ezek a tájékoztatóban leírt szabályok közösségi jogszabályon alapulnak - ahogy a malévosban is benne van a 261/2004/EK rendeleten - akkor sem vettek komolyan, azt mondták, hogy a SABENA-nak mások a szabályai. Hosszasan kértem, míg végre megkaptam a SABENA tájékoztatóját. A kapott tájékoztatók a képekre kattintva megtekinthetők.
SN Brussels Airlines tájékoztatóMALÉV tájékoztatóÉrdekes tapasztalat volt, hogy amikor kértem a hölgyektől, hopgy akkor adjanak a Malévos helyett egy Sabenásat, akkor azt mondták, hogy nincs itt náluk, kell hogy kérjenek a sabenás képviselőtől. Mondtam nekik, hogy jó, akkor faxoltassanak ide egyet. Erre közölték, hogy itt nincs fax. Ez már csak azért is érdekes, mert a jogok között az is szerepel, hogy az utasnak (akinek két órát meghaladóan késik a gépe, vagy törölték a járatát) joga van kettő telefon hívásra, vagy faxra, vagy emailre ... (sőt még telexezni is lehet, bár fogalmam sincs, hogy kinek tudnék telexezni, nincs egyetlen ismerősöm birtokában sem telexgép - talán ez az afrikai kollégáknál még divatban van).

00.55 Végre a taxiban vagyok (6x6 taxi). Jellemző az ügyfelesekre, hogy azt sem mondták meg, melyik szállóba raktak. Természetesen továbbra sincs semmi papírom, csak egy taxiutalványom (2800 Ft) a visszaútra, a 6x6 taxihoz. A taxis azt kérdezte, hogy a Mercure Duna szállóba vigyen-e ... mondtam neki, hogy fogalmam sincs, ha azt mondták neki, akkor vigyen oda.

01.14 Megérkeztem a szállóba. Kérdezem a recepcióst, hogy tudnék-e esetleg valamit enni. Mondja, hogy a konyha már bezárt (erre számítottam), de mutatja a Malévos foglalást, melyen nagy betűkkel van ráírva, hogy "VACSORA NÉLKÜL" - szóval, ha nyitva lett volna a konyha, akkor sem kaptam volna semmit a légitársaság számlájára.

01.35 Már az ágyban fekszem ... inni is csak csapvíz van, mert minibár sincs a szobában ...
A recepció tájékoztatása szerint 5.00-ra rendelte a Malév a taxit, de felhívtam a taxitársaságot és kértem, hogy 5.00 helyett 4.45-re jöjjön a kocsi. Egyrészt mert azt gondolom, hogy a többi utas is ilyen 2800-as utalványt kapott, ami azt jelenti, hogy a taxis megpróbál majd minnél töb utast bezsúfolni, hogy pénzénél legyen; másrészt szeretnék még a nagy sor előtt kiérni a reptérre, mivel a 7.10-es járat - úgy gondolom - fullra tele lesz.

04.45 Megjött a taxi. Kb. úgy történt ahogy gondoltam egy hétszemélyes Zafira, üzemkész csomagtartós ülésekkel. A sofőr káromkodik, hogy ennyi pénzért az anyját se vinné ki a reptérre ... :) Mondon neki, hogy ezt rendezze le a Malévval, engem nagyon nem érdekel, hogy milyen szerződés keretében szív, van elég bajom. Elég morcosan telik az út reptérig: én azon vagyok felkúródva, hogy még mindig itt vagyok gyakorlatilag étlen/szomjan, a taxis meg azon van felkúródva, hogy szerencsétlenségére ő jött a szállóhoz és azt hitte, hogy 2800 Ft helyett legalább 6-szor 2800 = 16800 Ft üti a markát ... erre én, okostojás elbaszom a saját bánatom miatt az ő örömét - nem érdekel.

05.15 Becsekkoltam, sikerült jó helyet (7A) kapnom. Mire végeztem, igencsak szép sor alakult ki a pultnál ... haha - az 5 órás taxisok. Már nem igazán érdekelnek az utastársaim gondjai.

05.20 Első utam az ügyfélpulthoz vezet - sehol senki. A Malév honlapja szerint 24 órás a pultnál a kiszolgálás, de senki nincs ott. Elmegyek leülni, fáradt, álmos, ingerült vagyok. Ja, és éhes is!

06.10 Ismét próbálkozok az ügyfélpultnál, mostanra már ott van négy hölgy, közülük egy a tegnap éjszakai műszakból (de a nevét nem tudom). Kérem a hozzám legközelebb lévőt, hogy legyen szíves adjon utalványt ételre, italra, mert már elég régóta itt vagyok. Közli velem, hogy a gépem 7.10-kor indul, a gépen lesz reggeli és ezért nem adhat, mert már csak egy óra van az indulásig. Megint felkúródok, de visszafogom magam. Mondja a hölgy, hogy ő nem adhat, különben sem, mert sabenás utas vagyok. Kérem, hogy hívja fel az SN BA képviselőjét - nem veszi fel a talefont. Javasolja, hogy próbálkozzak később. Később is próbálkozom, de akkor sincs semmi ... végén megszán az egyik hölgy és mondja, hogy 9 előtt nem jön be az irodájába a sabenás képviselő. f.u.c.k.

07.10 Végre gépen vagyok (Fokker 70) - fullra tele van, a várakozásoknak megfelelően. Itt vannak az SN Brussels Airlines elérhetőségei, panasz esetén

09.35 Brüsszel. Megyek az SN Brussels Airlines pultjához és mondom, hogy panaszt szeretnék tenni. A hölgy nagyon kedvesen kérdezi: Bécsből jön? Mondom: Nem. Kérdés: Budapestről? - szóval már tudják ... idead egy kis fénymásolt lapocskát a panasziroda elérhetőségeivel

10.40 Végre itthon! Kivagyok, mint a macska ami tizet ellett.


A panaszt is megteszem, scannelem, ha kész.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Hát igen, aki repülővel jár az meglepődik, ha mégsem száll el, aki pedig gyalog jár a jégen, annak elszáll a bokája. Az előbbi mégis csak szerencsésebb. Samama

Névtelen írta...

És hogyan folytatódott/végződött a kaland?