2008. október 1., szerda

Világrekord Hercegszántón - ezt is a dávod.hu-ról tudtam meg

"Nem mindennapos esemény hozta lázba a napokban a hercegszántóiakat. Több hónapja szájról-szájra járt a hír, miszerint egy nagyméretű szobrot állítanak fel a kegyhelyen. Csütörtökön délután valóban megérkezett az alkotás. A falu központjától két és fél kilométerre lévő Vodica-Máriakegyhelyen helyezték el a több mint tíz méteres Szűz Mária szobrot. Alkotója a Pécsett élő Rigó István.
Mint megtudtuk, két év alatt készítette el a két tonnás szobrot, ami a világ egyik legmagasabb Sz
űz Mária szobra. Az anyaga rozsdamentes acél.
Az elmúlt napokban csodájára járnak a hív
ők. Személygépkocsikkal, kerékpárral érkeznek a szoborhoz a helyieken kívül a szomszédos településekről is a kíváncsiskodók. A talapzatot ellepték a mécsesek és a virágcsokrok.


Feigl József hercegszántói polgármestert
ől tegnap megtudtuk, hogy a község címere is Mária mennybemenetelét ábrázolja. Mindkét történelmi egyház temploma Mária tiszteletére lett felszentelve. A fentiek miatt a település lakossága Mária-tisztelő, ezért is jelentős esemény, hogy a községbe került ez a monumentális alkotás. - Reményeink szerint, a falu remek természeti adottságai miatt érkező turisták mellett, megjelennek a zarándokok is. Örömmel tölt el bennünket, hogy Vöő Sándor személyében akad olyan hercegszántói, aki ötven esztendő múltán sem felejtette el szülőföldjét. Jelentős pénzeket áldozott azért, hogy ez a Szűz Mária szobor a községbe kerüljön - nyilatkozta lapunknak a falu első embere. Hercegszántón a világ legnagyobb Szűz Mária szobrát október 13-án, hétfőn Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek ünnepi szentmise keretében szentel fel a Vodica-Máriakert kegyhelyen délután fél kettőkor. Polyák Imre plébános megerősítette: tudomása szerint a 10 méter 53 centi magas alkotás a világ legnagyobb Mária szobra. Vöő Sándor felajánlásából készült el, a 73 éves adományozó 1956-ban távozott a határtelepülésről Amerikába."

Eredeti forrás: http://baon.hu/index.php?apps=cikk&cikk=177027


Szobor állítás - videó
1. rész:

2. rész:

Nincsenek megjegyzések: