2008. október 5., vasárnap

Lakni Brüsszelben - EUROSTAT felmérés a Bizotságnál

EUROSTAT logo Idén is elkészítette az Eurostat a felmérését arról, hogy milyen körülmények között és mennyiért laknak Brüsszelben a Bizottság alkalmazottai, és szerintem igen tanulságos a leírtak tanulmányozása. De nem garantált fordításban kb. eről szól a cikk:

2008. június 08-július 08. között végzett felmérés az EUROSTAT D5 egysége a Bizottság alkalmazottjai között, illetve, hogy egész pontos legyek, mindazok között a belső hálózatot (https://intracomm.ec.euorpa.eu) elérik, online kérdőív segítségével. (Én is résztvettem a kitöltésben - jövőre lementem a kérdőívet is, okulásképpen).

Az összes dolgozó mintegy 33%-a válaszolt (2007-ben 29%, 2006-ban 25%). A válaszokból kiderült, hogy a válaszadók 73%-a expat (nem belga, azaz nem itt élt folyamatosan mielőtt a Bizottságnál kezdet dolgozni). Az expatok 47%-a bérelt lakhelyen él. Ugyanakkor a rezidensek (nem expatok, azaz kezdetektől fogva Belgiumban élők) 24%-a él csak bérelt lakhelyen, körükben a saját tulajdonú lakhely az elterjedt.

A felmérésből az is kiderült, hogy a bérlők többsége (85%-a) inkább lakást bérel ház helyett, ugyanakkor a házban lakók 66%-a sajáét tulajdonában lakik.

Érdekes az ártáblázat is a bérleti díjak vonatkozásában. A mi lakásunk, úgy tánik az átlagosnál olcsóbb, mivel a táblázat szerint a hasonló paraméterekkel bíró bérleményért 1573 eurót kérnek el, ezzel szemben (hála Borz úrnak) mi 1175 eurót fizetünk, amiben a teremgarázs is benne van.
A költségek vonatkozásában - emlékeim szerint - minden költséget fel kellett tüntetni, kivéve azokat a közszolgáltatásokat, melyek saját névre történnek. Szóval nálunk nincs a költségben benne az elektromos energia, és a kommunikáció (TV, telefon, internet), de ezenkívül minden (víz, fűtés, közös költség, stb.) benne van az 1175 euróban.


EUROSTAT housing survey 2008Az üzemi lapban megjelentetett eredeti cikk scannelve a képre kattintva látható teljes nagyságában:

Nincsenek megjegyzések: