2008. szeptember 6., szombat

Almahelyzet

Itt az almaMint mostanában a sajtóban látom: otthon "alma helyzet" van, a termelők végül 29 Ft / kilogrammos (nagyon durván számítva: 15 eurocent) árat "harcoltak" ki maguknak (meg valami fagykár kártalanítás címén fizetendő hektáronkénti összeget), de nem is ez a lényeg.
Számomra a lényeg az, hogy ma elmentünk reggel a METRO-ba (vagy ahogy itt nevezik: MAKRO) és megdöbbenéssel láttam, hogy légvonalban 11.500 mérföldről [~18.500 km] (Új Zélandról) és 5.800 mérföldről [~9.300 km] (Dél-Afrikából) importált alma áll halmokban, ugyanakkor a légvonalban 800 mérföldre [~1.280 km] lévő Szabolcs-Szamár-Bereg megyéből egyetlen gramm alma sem látható ... Az többezer mérföldes alma kilója 2-3 euró, azaz mintegy 500-700 forint, természetesen ebben benne van a csomagolás szállítás kisker árrés, satöbbi.

Mi belga almát vetünk, ami nem túl rossz, de messze elmarad az otthoni ízétől és minőségétől, de ebből is egy kiló több mint 1,30 €, azaz csaknem 300 Forint!!

Nem hiszem el, hogy nem lehetne a magyar almát itt eladni! A cégek itt sem hülyék!! olcsón akarnak venni!! Ha 50-70 centért megkapnák csomagolva a cuccot itt, akkor biztos, hogy versenyképes áron lehetne eladni!! De szerintem még a hétvégi piacra is érdemes lehet hozni egy utánfutó _minőségi_ almát. Tuti, hogy visszahozná az árát és szép profitot jelentene!
Távolságok az almabizniszben ...

Nincsenek megjegyzések: