2008. szeptember 26., péntek

"Vissza az iskolába - Back to school" program 2009

Ezt a programot minden kedves itteni kollégának ajánlom figyelmébe! Szerintem én megpróbálok részt venni, úgyis irigyeltem a német és holland kolégákat, hogy nekik volt ilyen lehetőségük. [a neveket és az email címet direkt próbáltam egy kicsit anonimizálni, de az EU_Magyarok listán a teljes szöveg elérhető]

„Kedves Brüsszelben dolgozó kollégák!

 

Az Európai Unióban már népszerű „Vissza az iskolába” (Back to School) elnevezésű rendezvénysorozatra való hazai felkészülés jegyében a Külügyminisztérium az Oktatási és Kulturális Minisztérium közreműködésével 2009-ben is folytatni fogja idén elkezdett középiskolai EU-kommunikációs projektjét, melynek keretében az európai intézményekben dolgozó  és éppen Magyarországon tartózkodó magyar munkatársak (EP képviselők, EU-s témákon dolgozó hazai köztisztviselők mellett) visszalátogatnak egykori középiskolájukba, hogy kötetlen beszélgetés (tanóra, vagy más fórum) keretében bemutassák saját – az Európai Unióhoz vezető – életútjukat, s a tanulókkal megosszák személyes tapasztalataikat, benyomásaikat az EU működéséről, az ott folyó munkáról, a valamennyiünket érintő európai megoldások kimunkálásáról.

A projekt célja a középiskolás fiatalok pozitív uniós érzelmi kötődésének erősítése, és az életkori sajátosságaikhoz igazodó tájékoztatás biztosítása az EU kérdéseiről és jövőjéről. A középiskolás korosztály interaktív bevezetése az Európai Unió és az uniós lehetőségek világába konstruktívan szolgálja majd nem csak az ország, hanem konkrétan a 2009-es európai parlamenti választások, és a 2011-es magyar elnökség ügyét is.

A rendezvénysorozat csúcsidőszaka 2009 tavasza, kapcsolódva  az EU-csatlakozás 5. évfordulójához.

Az előadók felkérése és iskoláik vezetésével történő egyeztetés után kerülne sor az élménybeszámolókra, melyeket az iskolák kulturális ismeretterjesztő rendezvényekkel (vetélkedő, kiválasztott EU-tagország kulturális bemutatása, EU-val kapcsolatos fotópályázat, stb.) kísérhetnek. Ez utóbbiak lebonyolításához az iskoláknak az OKM nyújt majd segítséget.

Az előadók számára a Külügyminisztérium tömör összefoglalót készít az EU előtt álló globális kihívásokról, a tanulók pedig az EU főbb mutatóiról, az uniós információk elérhetőségéről (Euvonal, Europe Direct, stb) szóló freecard-méretű tájékoztatót kapnak.

 

A Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata ezúton szeretne felkérni benneteket előadónak a tervezett rendezvénysorozathoz.  A magasztos cél és a felemelő részvétel mellett az egyetlen problematikus pont, hogy nem tudjuk fedezni a hazautazást. Költségvetésünk csak a belföldi közlekedés költségeinek fedezését teszi majd lehetővé, ezért a középiskolátokba történő véndiáki visszatérést olyan napra segítenénk összeegyeztetni az iskolával, amikor egyéb okokból amúgy is itthon tartózkodnátok.

Kérjük, jelezz vissza, ha lenne kedved EU-felvilágosítani a volt középiskoládban jelenleg tanulókat és elvben látsz lehetőséget arra, hogy jövő tavasszal az iskolával egyeztetendő időpontban látogatsz majd haza egyéb intézendőid miatt.

Ha elvben nincs kizárva a részvételed, légy szíves még az idén jelezd a  ... @kum.hu címre, egykori középiskolád nevével és legmegfelelőbb elérhetőségeddel együtt.

Mindenkit - kivétel nélkül – üdvözöl

 

A .  Gy .                        Gy .  dr F .  J .                                           K .  T . 

KüM KKFO               az EU Tájékozató Szolgálat vez.               KüM KKFO főosztályvezető”

 

 

 

 

 

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Halihó Brüsszel! Végre netközelbe kerültem, igaz nem kis áron... újra a munkahelyemen vagyok! Ma bejöttem kipakolni a dobozokat, délben megyek haza. Úgyh, nekem is "back to" van. Millió puszit küldök Nektek. Anyu nagyon kivirágzott nálatok, tök jó passzban ért haza, ennek is úgy örültem. Puszi! J

Jan Skrzetuski írta...

Magyar barátaink bölcs külügyminisztériuma azt hiszi, hogy csak Brüsszelben vannak EU-intézmények?

Gerardus A. Lodewijk írta...

Jan Skrzetuskinak ebben igaza van. Az EU nem egyenlő Brüsszellel. Egy külügyminisztériumtól ez a levél egyébként is nagyon-nagyon amatőr. Talán nem is ők írták, hanem hoax?

O.Attila írta...

Nem, nem hoax.
Viszont ismereteim szerint ez a levél (célzottan) a Bizottságnál, Brüsszelben dolgozókat célozta meg, szóval a többi, EU-diaszpóra szuervezeti egység ezért nem szerepel benne.

Amennyire én tudom a külügyesek tökéletesen tisztában vannak az Eu "kiterjedésével" - legalábbis azok a kollégák akiket én ismerek az itteni Állandó Képviseletről.

Gerardus A. Lodewijk írta...

Hát nem is tudom. Szerintem "az európai intézményekben dolgozó [...] magyar munkatársak" nem csupán a "célzottan a Bizottságnál, Brüsszelben dolgozó" magyarokat jelenti.
Sőt már maga a Bizottság sem csak Brüsszelben van, úgyhogy valami nagyon nem kerek itten.

O.Attila írta...

Kedves Gerardus A. Lodewijk!

Szerintem felesleges "hibát" keresni a káka csomóján.
1. A kezdeményezés igenis kiváló.
2. Én meg vagyok győződve róla, hogy a külügyesek tudják a dolgukat, ismerik az EU-t.
3. A Bizottsága valóban szerte-szana van egész Európában, de nekem csak a brüsszeliekhez jutó levél jutott, miért nem írhattak a luxemburgiaknak is ilyent? - szerintem biztos írtak, vagy írni fognak, vagy bánom is én, én örülök, hogy ide írtak, és nem egy általános Szófia-Dublin tengelyt magábafoglaló módon tették, hanem célzottan ide.
4. Szerintem ebben az ügyben itt minden kerek.
5. Te milyen levelet szerettél volna látni?

Gerardus A. Lodewijk írta...

Kedves O.Attila!

Abban egyetértünk, hogy a kezdeményezés kiváló. Én csupán magát a levelet kifogásoltam. Hogy konkrétan mi a (talán nem is súlyos) probléma a levéllel, azt meg már a napokban valaki más leírta az EU-Magyarokon.