2008. szeptember 26., péntek

"Vissza az iskolába - Back to school" program 2009

Ezt a programot minden kedves itteni kollégának ajánlom figyelmébe! Szerintem én megpróbálok részt venni, úgyis irigyeltem a német és holland kolégákat, hogy nekik volt ilyen lehetőségük. [a neveket és az email címet direkt próbáltam egy kicsit anonimizálni, de az EU_Magyarok listán a teljes szöveg elérhető]

„Kedves Brüsszelben dolgozó kollégák!

 

Az Európai Unióban már népszerű „Vissza az iskolába” (Back to School) elnevezésű rendezvénysorozatra való hazai felkészülés jegyében a Külügyminisztérium az Oktatási és Kulturális Minisztérium közreműködésével 2009-ben is folytatni fogja idén elkezdett középiskolai EU-kommunikációs projektjét, melynek keretében az európai intézményekben dolgozó  és éppen Magyarországon tartózkodó magyar munkatársak (EP képviselők, EU-s témákon dolgozó hazai köztisztviselők mellett) visszalátogatnak egykori középiskolájukba, hogy kötetlen beszélgetés (tanóra, vagy más fórum) keretében bemutassák saját – az Európai Unióhoz vezető – életútjukat, s a tanulókkal megosszák személyes tapasztalataikat, benyomásaikat az EU működéséről, az ott folyó munkáról, a valamennyiünket érintő európai megoldások kimunkálásáról.

A projekt célja a középiskolás fiatalok pozitív uniós érzelmi kötődésének erősítése, és az életkori sajátosságaikhoz igazodó tájékoztatás biztosítása az EU kérdéseiről és jövőjéről. A középiskolás korosztály interaktív bevezetése az Európai Unió és az uniós lehetőségek világába konstruktívan szolgálja majd nem csak az ország, hanem konkrétan a 2009-es európai parlamenti választások, és a 2011-es magyar elnökség ügyét is.

A rendezvénysorozat csúcsidőszaka 2009 tavasza, kapcsolódva  az EU-csatlakozás 5. évfordulójához.

Az előadók felkérése és iskoláik vezetésével történő egyeztetés után kerülne sor az élménybeszámolókra, melyeket az iskolák kulturális ismeretterjesztő rendezvényekkel (vetélkedő, kiválasztott EU-tagország kulturális bemutatása, EU-val kapcsolatos fotópályázat, stb.) kísérhetnek. Ez utóbbiak lebonyolításához az iskoláknak az OKM nyújt majd segítséget.

Az előadók számára a Külügyminisztérium tömör összefoglalót készít az EU előtt álló globális kihívásokról, a tanulók pedig az EU főbb mutatóiról, az uniós információk elérhetőségéről (Euvonal, Europe Direct, stb) szóló freecard-méretű tájékoztatót kapnak.

 

A Külügyminisztérium EU Tájékoztató Szolgálata ezúton szeretne felkérni benneteket előadónak a tervezett rendezvénysorozathoz.  A magasztos cél és a felemelő részvétel mellett az egyetlen problematikus pont, hogy nem tudjuk fedezni a hazautazást. Költségvetésünk csak a belföldi közlekedés költségeinek fedezését teszi majd lehetővé, ezért a középiskolátokba történő véndiáki visszatérést olyan napra segítenénk összeegyeztetni az iskolával, amikor egyéb okokból amúgy is itthon tartózkodnátok.

Kérjük, jelezz vissza, ha lenne kedved EU-felvilágosítani a volt középiskoládban jelenleg tanulókat és elvben látsz lehetőséget arra, hogy jövő tavasszal az iskolával egyeztetendő időpontban látogatsz majd haza egyéb intézendőid miatt.

Ha elvben nincs kizárva a részvételed, légy szíves még az idén jelezd a  ... @kum.hu címre, egykori középiskolád nevével és legmegfelelőbb elérhetőségeddel együtt.

Mindenkit - kivétel nélkül – üdvözöl

 

A .  Gy .                        Gy .  dr F .  J .                                           K .  T . 

KüM KKFO               az EU Tájékozató Szolgálat vez.               KüM KKFO főosztályvezető”

 

 

 

 

 

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Halihó Brüsszel! Végre netközelbe kerültem, igaz nem kis áron... újra a munkahelyemen vagyok! Ma bejöttem kipakolni a dobozokat, délben megyek haza. Úgyh, nekem is "back to" van. Millió puszit küldök Nektek. Anyu nagyon kivirágzott nálatok, tök jó passzban ért haza, ennek is úgy örültem. Puszi! J

Névtelen írta...

Magyar barátaink bölcs külügyminisztériuma azt hiszi, hogy csak Brüsszelben vannak EU-intézmények?

Névtelen írta...

Jan Skrzetuskinak ebben igaza van. Az EU nem egyenlő Brüsszellel. Egy külügyminisztériumtól ez a levél egyébként is nagyon-nagyon amatőr. Talán nem is ők írták, hanem hoax?

O.Attila írta...

Nem, nem hoax.
Viszont ismereteim szerint ez a levél (célzottan) a Bizottságnál, Brüsszelben dolgozókat célozta meg, szóval a többi, EU-diaszpóra szuervezeti egység ezért nem szerepel benne.

Amennyire én tudom a külügyesek tökéletesen tisztában vannak az Eu "kiterjedésével" - legalábbis azok a kollégák akiket én ismerek az itteni Állandó Képviseletről.

Névtelen írta...

Hát nem is tudom. Szerintem "az európai intézményekben dolgozó [...] magyar munkatársak" nem csupán a "célzottan a Bizottságnál, Brüsszelben dolgozó" magyarokat jelenti.
Sőt már maga a Bizottság sem csak Brüsszelben van, úgyhogy valami nagyon nem kerek itten.

O.Attila írta...

Kedves Gerardus A. Lodewijk!

Szerintem felesleges "hibát" keresni a káka csomóján.
1. A kezdeményezés igenis kiváló.
2. Én meg vagyok győződve róla, hogy a külügyesek tudják a dolgukat, ismerik az EU-t.
3. A Bizottsága valóban szerte-szana van egész Európában, de nekem csak a brüsszeliekhez jutó levél jutott, miért nem írhattak a luxemburgiaknak is ilyent? - szerintem biztos írtak, vagy írni fognak, vagy bánom is én, én örülök, hogy ide írtak, és nem egy általános Szófia-Dublin tengelyt magábafoglaló módon tették, hanem célzottan ide.
4. Szerintem ebben az ügyben itt minden kerek.
5. Te milyen levelet szerettél volna látni?

Névtelen írta...

Kedves O.Attila!

Abban egyetértünk, hogy a kezdeményezés kiváló. Én csupán magát a levelet kifogásoltam. Hogy konkrétan mi a (talán nem is súlyos) probléma a levéllel, azt meg már a napokban valaki más leírta az EU-Magyarokon.