2008. szeptember 23., kedd

Fontos ajánlat!

Kedveseim!

Okvetlenül ajánlom szíves figyelmetekbe Pisilő Fiú blogját, mely augusztus 3-án az alábbi bejegyzéssel indult:

"Van egy Belgium, ami rejtett, meglepő, érdekes és kissé fura. Amit nem lát csak az, aki itt vegyül egy ideig. Nem egetverő, nem dönt a falhoz, nem dobja szét az agyad. De megéri felfedezni, megérteni és egy kicsit belekóstolni.

Sör - Magritte - Sült Krumpli - Van Damme - Csokoládé - Vaya Con Dios - Fekete Kagyló - Szaxofon - Atomium - Gyémántok - Horta - Hooverphonic - Kongó - Hervé - Tintin - Flamand - Wallon - Brüsszel - Antwerpen - EU - Hupikék Törpikék - Pisilő Fiú és Pisilő Lány - - - és a többi belga dolgok.

"Európai Egyesült Állatok. Jól fogom magam érezni nálatok." - gondoltam MP Sziámira, amikor 2004 szeptemberében landoltam a belga szentföldön. És lőn. Azóta sok vicceset, érdekeset, kellemetlent és furcsát láttam. Mindenféle emberrel és állattal találkoztam. Mindenfélét ettem és ittam. Elvegyültem és kiváltam. Alapvetően megérte.

Négy éve amolyan belga-féle vagyok. Brüsszelben lakom a családommal. Itt dolgozom, a belga államnak fizetem az adóm, itt megyek fogorvoshoz, itt focizom a bajnokságban, itt viszem le heti kétszer a szemetet, itt idegesít a kutyaszar, itt hallgatom a török, arab, stb rádiót a kocsiban. Már a flamand szélsőjobb is rendes belgának tart, hiszen rendszeresen küldi a hírlevelét. Szavazhatnék is az önkormányzatin, de ha egyszer megteszem, onnantól kötelező. Így, persze, nem teszem.

Az élet nyugodalmas, amolyan polgári, de nem mindig fenékig tejfel. Légszennyezés, égszakadás, ország-szakadás, bürokrácia, bűnözés, pocsék autóvezetők, évekig elhúzódó építkezések, mocsok a belvárosban, gyanakvó provincializmus, idegenkedés az idegentől, kishitűség, gyakori csőlátás. A multiplexben nincs számozott hely és a jegyben sincs benne a 30 centes WC. Koldusok és kurvák. Kutyaszar idő.

De ha kisüt a nap, egy csapásra minden megváltozik, Európa szíve megdobban. A kávéházi székek kikerülnek az utcára, az emberek hirtelen kirajzanak és kezdődhet a nagy nemzetközi people watching. Te ülsz, figyelsz és titkon azt reméled, hogy bárcsak mindez így maradna, egy hosssszú kitartott pillanatra. Aztán megiszod a maradék söröd és arra gondolsz, hogy ha egyszer elmész innen, mi is fog hiányozni? A sör biztosan.

Ez a blog azokért van, akiket érdekel a belgaság a kliséken innen és az EU-n túl. Kérdezzetek, üzenjetek és látogassatok ide! Egy sörre mindenki jó nálam."

Itt érhető el: 

Nagyon sok érdekesség olvasható Belgiumról, a régmúltról, máról és az időközben elteltekről.

Jó olvasást!

Nincsenek megjegyzések: