2008. szeptember 11., csütörtök

LHC vs DBR

Ezt mindenképp így is meg kell, hogy küldjem a Vastagbőrről … csak azt tudom mondani: asztakuvaíletbe ….
A svájci részecskegyorsító vs. 4-es metró ole0http://vastagbor.blog.hu/2008/09/11/a_svajci_reszecskegyorsito_vs_4_es_metro
from Vastagbőr by zero
A svájci részecskegyorsítós cikkbe írtak egy-két olyan kommentet, amit kiemelek, hogy ne sikkadjon el:
Rolika:

    "A négyes metró 10,5 km hosszú és 511 milliárdnál tartunk, ez kilométerenként 49 milliárdba fáj. De még nincs kész, és szinte naponta jelentik be a csúszást, meg a költségnövekedést, Demszky szerint meg egyenesen túl olcsón vállalták a cégek az építést...

    Az
    LHC 27 km kerületű és átszámítva 800-1600 milliárd forintba kerül (a wikipedia így adja meg, úgy tűnik, nyugatra is nagy a szórás :), azaz 30 és 59 milliárd forint között épül 1 kilometer. Országhatárokon ível át, a világ legmodernebb és legdurvább cucca van beleépítve, pl. a cms nevű detektora nehezebb, mint az eiffel-torony. Ja, és kész van."

Géza:

    "Svájcban azért lehetett gyorsabban és (részecskegyorsítóval együtt is) olcsóbban megépíteni az alagutat, mert az Alpokban nincs löszös talaj, ami zavarba hozhatta volna az alagútfúrókat."

Tehát az egész emberiség legnagyobb tudományos beruházása kilométerben olcsóbb, mint a 4-es metró, sőt, már átadták és működik? Idióta svájciak ... miért nem a Demszky - DBR tandemmel építették fel?

=> Bővebben!

Nincsenek megjegyzések: