2008. október 8., szerda

Pénzügyi válság - tényleg komolynak tűnik

Most hallottam kollégáktól, hogy a Dexia és a Fortis bankokat követően a KBC is mentésre szorul itt Belgiumban. Persze nem szabad elfelejteni az otthoni nyilatkozatokat, hogy a magyar bankrendszert ez a válság bizonyosan nem érinti, ugyanakkor kíváncsi vagyok, hogy a K&H Bank főtulajdonosának (a KBC-nek) a megomlása miért is nincs hatással az otthoni viszonyokra ... elég csak a logókat összehasonlítani ...

Mivel itt az ING-nél vezetjük a számlát, azt gondoltam, hogy nincs mitől tartani, a hollandok jobbak a belgáknál, és majd jól menedzselik az egész ügyet, hiszen a Fortis ügyleten is egy csomót kerestek [annak idején ugyanis 40 milliárd euróért adták el az ABN Amro-t a Fortisnak, most meg 12 milliárdért vették vissza az egészet, Fortisostól, szóval kerestek 28 milliárd eurót és még többet kaptak vissza mint amit eladtak].
Megnéztem hát a tőzsdei híreket, hogyan is teljesítettek a részvények az elmúlt időszakban:











Nos, ahogy várható volt a Dexia, Fortis és a KBC is eléggé mélyrepülésben van (már egy ideje), de igazán az ING lepett meg:






Ahogy látom az európai és a new yorki tőzsdén is az egy évvel ezelőtti értékéből csaknem 60%-ot veszített a Bank ... lehet, hogy ki kellene venni a pénzünket a bankból ... állítólag a Fortisből pár nap alatt 5 milliárd eurót vettek ki a betétesek és ez is jelentősen hozzájárult a beomlásához ...

Igaz azt is írják, hogy az állam tervezi, hogy 20.000€-ról (kb. 5 millió Ft) 100.000 €-ra emeli a biztosított betéti részt, szóval véd minket a (belga) állam ...

-- [UPDATE] --
Ja, bocs, még egy dolog. A grafikonok nyilvános forrásból származnak, a több mint 60%-os értékvesztés [52 hét alatt 2008.október 8-ig], mind a négy bank esetében tény.


Bővebb info:
- ING;
- KBC
- Fortis
- Dexia


FONTOS MEGJEGYZÉS: én nem állítom azt, hogy ez "rossz", vagy azt, hogy "vedd ki a pénzed". Egyszerűen csak szeretném a figyelmet felhívni arra, hogy azok akik 2007. októberében még 100 euró értében tulajdonolták a bankot, nos, ugyanazok már csak 40 euró értéket tulajdonolnak ugyanabban a bankban. Ez NEM a betétesekre, hanem a tulajdonosokra (részvényesekre) vonatkozik.

MÉG FONTOSABB MEGJEGYZÉS: Kérem, hogy rám ne alapozza senki a pénzügyi felvirágzását (vagy romlását), illetve aki ezen blog alapján tájékozdik, az meg is érdemli a sorsát.

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

A válságok mindig vonzzák a zavarosban halászókat. Fortis esetében nagyon valószínű, hogy a2007es év európai bankját szétütötte a konkurencia és a (dilettáns) kormányok pánikreakciója. Nyertes a PNB. Vesztesek a belga kisbefektetők. De a dolog még nem futott le, mert a fortis legértékesebb elemeinek a PNB-hez való átjátszásából per lesz.

Névtelen írta...

Ne haragudjatok, de nem igazán értelek egyikötöket sem.
Kedves Névtelen, ha kommentálod a Fortis eladását, akkor legalább a vevő nevét illene tudnod, ami BNP és nem PNB...

Kedves Attila, téged pedig végleg nem értelek. Mikor, kinek és miért kell megmentenie a KBC-t? 9,3%-os tőkemegfeleléssel (felügyeleti elvárás: 8%), 50 milliárdos likviditási tartalékkal?? Miről beszélünk??

A nagy tudású hollandokról meg annyit, hogy a 40 milliárdot az ABN Amro egészért fizette ki a Fortis és az RBS, azt a pénzt a részvényesek kapták, most pedig a holland állam a hollandiai business-t veszi vissza (tehát csak egy részt az egészből) és az adófizetők állják a cechet...

Szóval csak az üzlet tárgya, meg a résztvevők köre különbözik, a többi stimmel...

Szerintem illene az adott témáról tájékozódni, mielőtt kinyilatkoztatásokat teszel. Főleg ilyenkor, egy válság kellős közepén..

Üdv,
Szasa

O.Attila írta...

1. Nagyon köszönöm a hozzászólásokat! Nem hittem volna, hogy pont ez a téma fog hozzászólásokat generálni.
2. Mivel ez egy magánblog, magánvéleményemet - szerintem - különösebb utánajárás és pontos tényismeret hiányában is közölhetőnek tartom. Nem tudok és nem is akarok a pénzügyi szakma szakértői szintjén blogolni.
3. A kommentelők számára szintén teljes a szabadásg magánvéleményük kifejtésére (ha beírták az ellenőrző szót) :).
4. Aki ebből a blogból szeretne pénzügyi tanácsokat kapni, hiteles információkhoz jutni, azt ezúton (is) figyelmeztetem: az életet platykaszintjén dolgozom fel, van benne sok igazság és sok szubjektum, de a döntéshez ne várjon tőlem segítséget. Bocsi.

O.Attila írta...

Ja, bocs, még egy dolog. A grafikonok nyilvános forrásból származnak, a több mint 60%-os értékvesztés, mind a négy bank esetében tény.
Bővebb info:
ING;
A többiek a L'Echo oldalain (a keresésbe kell beírni a neveket és kidobja a grafikont)

Névtelen írta...

Kedves Attila,

igazad van, a vélemény szabad. Csak ott van a probléma, hogy a mondat első fele viszont ugy hangzik: A hír szent..

Üdv,
Szasa

O.Attila írta...

Kedves Névtelen,

Bocs, de nem találom azt a mondatot, ami úgy kezdődne, hogy "a hír szerint". Kollégáimtól hallottakként vezetem be a KBC (állítólagos) omlását, a tőzsdei teljesítmények grafikonjának linkjeit, pedig (norbi)Update formájában hozzáfűztem a posthoz.

Mindenesetre köszi a hozzászólást, de csak ismételni tudom: rám ne alapozza senki a pénzügyi felvirágzását (vagy romlását), illetve aki ezen blog alapján tájékozdik, az meg is érdemli a sorsát. (ezt be is teszem update-be, a biztonság kedvéért) :)

Szép napot, virágos kedvet!

Névtelen írta...

Kedves Attila,

bocs, én azt írtam: a hír szent (nem pedig, a hír szerint..) a vélemény pedig szabad. Az a gondom, hogy megalapozatlan pletykát terjesztesz és olyan adatokkal (a részvényárfolyammal) támasztod alá, aminek marhára semmi köze sincs a dologhoz.
Vagyis, hogy egy másik klasszikus mondást idézzek: kevered a szezont a faszommal...

Egyábként ugyanez a gond a legutóbbi economistos bejegyzéseddel. Annak, hogy az Economist mit gondolt a nyáron a forint várható árfolyamáról marhára semmi köze sincs a határidős árfolyamokhoz - bármilyen meglepő is.
Te spekuláltál, követte az Economist várakozását - bejött. Szuper, mázlid volt - de ennyi, nem több a sztori.

Tedd meg, hogy ne írjál a jövőben pénzügyi témában, ha nem gond, jó? Vagy előtte fuss neki egy pénzügyi gyorstalpalónak - ha gondolod el is vállallak bármikor, egy pohár sör mellett. (Persze Brüsszelben, mivel itt élek én is.)

Üdv,
Szasa

O.Attila írta...

Kedves Szasa,

Benne lennék egy befektetési gyorstalpalóban! Hol és mikor? oatbxl[@]gmail.com