2007. november 8., csütörtök

Nocsak

Érdekes cikk jelent meg a közelmúltban az index-en: http://index.hu/gazdasag/magyar/msvskok11/

Nem kevesebbet állít a szerző, hogy voltak olyan emberek a magyar közigazgatásban akik lehetővé tették azt, hogy több milliárd adóforint elköltését követően olyan lehetséges helyzet álljon elő a közoktatásban, melynek eredményeként "Ha lejár a licencszerződés, az összes gimnáziumban vagy egyetemen a 2001-es megállapodás előtti helyzet reprodukálódik, vagyis a diákok és a tanárok nagy része illegális szoftverfelhasználóvá válik" (idézet a cikkből)

Csak szeretném halkan megjegyezni, hogy az oktatás csak a jéghegy csúcsa. Ahogy az idézett cikk is megjegyzi a közigazgatás megállapodásai (remélem, hogy csak egyenlőre) nem kerültek felszínre.

Én igazándiból csak arra lennék kíváncsi, hogy mit tesz például az ügyészség (mint a törvényességi felügyeletért felelős, független hatalmi ág), vagy esetleg a számvevőszéki jelentésekben hol jelenik meg ez? Komolyan mondom, hogy átnyálazom a számvevőszéki jelentéseket, hogy került-e megállapításra-e valamiféle kockázat, vagy ajánlás, mely erre a helyzetre hívja fel a figyelmet ... Ha igen, vajon miért / ki alakította / engedte megtörténni?

Persze nem akarok annyira álszent lenni, hogy ne tudnám: mindig is abban volt a pénz a szoftveriparban, hogy ki kit tud rávenni arra, hogy ne fejlesszen, hanem vegyen meg valamit, aztán folyamatosan fizesse a támogatást, követést satöbbit ... Nem hiszem, hogy nagyot tévedek akkor amikor azt gondolom, hogy csak az elmúlt 5-8 évben több tízmilliárd forint került úgy elköltésre az adófizetők számlájára, hogy a költés eredményeként további kötelezettségek keletkeztek - és ennek közfeladatot ellátó személyek magánvagyona (pénzvagyon, kapcsolati tőke) is gyarapodot. Ez egyes embereknek személyes befektetés volt a személyes jövőjükbe (a mi [részt nem vevők] jövőnk egyenlegét csökkentve). Ahogy Jiddu Krishnamurti mondja: Future is now - a jövő most van ...

Inkább nem hoznék példákat ... lehet szavazni, hogy lesz-e felelős ezért.
Mondom az oddsot:
lesz : nem lesz - 1 : 10000000 -- tehát van esély, hogy egy titkárnőt jól lecsesznek és nem kap karácsonyi jutalmat 2027-ben ... :)

Persze biztos kiderül az is hamarosan, hogy egy szó sem igaz az egész cikkből, minden pont fordítva történt, nem az állam fizettett magáncégeken keresztül a MS-nek, hanem éppen ők támogaták a közoktatást és a közigazgatást és ezentúl sem szeretnék visszafogni magukat, hanem támogatni szeretnének továbbra is, ha beledöglünk, akkor is.

Nincsenek megjegyzések: